VPLYV STRAVY NA NAŠU POKOŽKU, VOLUME I

Staráte sa o svoju pleť ukážkovo, no napriek tomu sa vám tvoria vyrážky, upchávajú póry a mastí pleť?

Desaťročia sa predpokladalo, že neexistuje priamy súvis medzi stravou a rôznymi kožnými problémami. Mnohé štúdie však dokazujú potenciálny vplyv stravy na stav pokožky.

Čo sa týka často diskutovaných mliečnych výrobkov, bola preukázaná len malá spojitosť medzi ich konzumáciou a akné. Zaujímavé však je, že sa ukázal silnejší vplyv odtučneného mlieka ako iných druhov mliek. Čím to asi bude – keď sa z mlieka umelo odstraňuje tuk, je potrebné pridať cukor, aby to malo ako takú chuť.

Ďalšia oblasť, ktorá sa skúmala bol štýl stravovania v západných krajinách – vyššie zastúpenie sacharidov v strave, inými slovami strava s vysokým glykemickým zaťažením (glykemický index a nálož).

Glykemický index (GI) je číselný systém, pomocou ktorého meriame ako rýchlo sa zvýši hladina cukru v krvi po jedle.

VPLYV STRAVY NA NAŠU POKOŽKU, VOLUME I

Nízko glykemické potraviny sú napríklad:

– orechy, mäso, mliečne výrobky, vajcia, otruby, vláknina, všetky tuky a oleje, zelenina, ovocie ktoré nie je veľmi sladké (najmä bobuľovité)…

Vysoko glykemické potraviny sú napríklad:

– pšeničné cestoviny, biely chlieb a pečivo, biela ryža, pivo, zemiaky, kukurica, sušené ovocie, sušienky, sladkosti, čokolády, pukance, pufované produkty (to je ten “polystyrén”), pizza, palacinky, cukor, glukóza…

Glykemická nálož (GN) zohľadňuje množstvo sacharidov v danom jedle ako aj rýchlosť ich absorbcie. Udáva konkrétne, aký efekt bude mať potravina na zvýšenie hladiny krvného cukru, pretože berie do úvahy aj celkový obsah skonzumovaných sacharidov. Na glykemickú nálož má okrem toho vplyv aj spôsob prípravy jedál. Napríklad opekané zemiaky majú vysokú GN a varené zemiaky nízku.

Nízka glykemická nálož je menšia ako 10
Stredná glykemická nálož je medzi 11 – 19
Vysoká glykemická nálož je nad 20

Príklad:

glikemicky index

Ak zjeme jedlo s vysokým glykemickým indexom a glykemickou náložou, vylúči sa hormón inzulín, ktorý má za úlohu opäť znížiť hladinu cukru v krvi. Vo výskumoch sa ukázalo, že inzulín stimuluje tvorbu kožného mazu/séba a tu je samozrejme priamy súvis medzi tvorbou akné. Okrem toho jeho častá provokácia má za následok mnoho civilizačných ochorení.

Aby sme sa stravovali naozaj vyvážene, je potrebné brať do úvahy celkové množstvo skonzumovaných sacharidov, jesť dostatočné množstvo rastlinných a živočíšnych zdrojov bielkovín a tukov (mäso, vajcia, ryby, strukoviny, orechy, semená), dostatok vlákniny (najmä zelenina) a sacharidy “spomaľovať” zdravými tukmi (raňajková ovsená kaša s orechmi a semiačkami).

PORADÍME VÁM S JEDÁLNIČKOM?

Leave a Comment