Marokánky s bielou čokoládou

Pre mňa z hľadiska koláčikov reprezentujú Vianoce marokánky. Robila ich moja babka a dávala do nich kandizované pomaranče. Boli najlepšie na svete. Tiež to neboli dokonalé koliečka (ako tie moje), no boli najlepšie. Aj takto si spomínam tieto Vianoce na babku, ktorá mi dosť chýba.

Tento rok som vymyslela nízkohistamínovú verziu, tak dúfam, že Vám bude chutiť.

12 marokániek

30 minút

Čo budete potrebovať?

80 g sušených hrozienok
40 g nasekaných sušených marhúľ (môže byť aj iné sušené ovocie napr. datle…)
100 g nasekaných mandlí
40 g nasekaných arašidov
100 g kokosového cukru
40 g špaldovej múky
1 PL kokosového oleja
1 dl smotany na šľahanie

Postup

Do väčšieho hrnca nalejeme smotanu a dáme ju zohrievať. Postupne pridávame nasekané sušené ovocie, nasekané orechy, kokosový olej, kokosový cukor a múku. Všetko smolu miešame, kým sa nevytvorí tuhá, lepkavá hmota.

Rúru vyhrejeme na 160 stupňov. Plech vystelieme papierom na pečenie a z pripravenej hmoty robíme na plech koliečka/ v mojom prípade rôznorodé tvary, kedže mám rada unikátnosť. Pečieme asi 15 minút.

Necháme vychladnúť. Marokánky budú ešte trošku mäkké, ale po vychladnutí stvrdnú. Namáčame ich potom z jednej strany v čokoládovej poleve. Ja som použila vegánsku bielu čokoládu, pretože ju môžem a viem, že ju toleruje veľa histaminikov.

Skladujeme v chladničke.

Dobrú chuť a krásne sviatky plné smiechu vám prajú Grófovci. 🙂

receptík v pdf

PORADÍME VÁM S JEDÁLNIČKOM?

Leave a Comment