100 g tofu
200 g čiernej fazule
2 pl kokosového mlieka
1/2 konzervy paradajok vo vlastnej šťave
½ červenej cibule
2 strúčiky cesnaku
1 čl korenia garam masala
½ čl mletého chilli
Čierne korenie a morská soľ
Nakrájame najemno červenú cibuľku a opečieme na olivovom oleji. Pridáme kokosové mlieko, paradajkový pretlak, korenia, soľ a premiešame. Tofu opláchneme, usušíme a nakrájame na malé kocky. Pridáme spolu s uvarenou fazuľou a miešame kým nám zmes nezhustne.
Podávame s ryžou natural, celozrnnou tortillou prípadne so žitným alebo špaldovým chlebíkom.
Dôležitá poznámka:
Fazuľu je potrebné namočiť aspoň deň vopred, aby zmäkla. Odporúčam si ju uvariť vopred, kedže sa varí celkom dlho. Ak ste v časovej tiesni, môžete si kúpiť fazuľu v konzerve/v pohári. My máme odskúšanú ružovú fazuľku z DMka.
Kokosové mlieko má množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie, podporuje imunitný systém, má antiseptické účinky, upokojuje nervový systém, zvyšuje rýchlosť metabolizmu a ďalšie. Zároveň je bez laktózy a bez lepku. Kokosové mlieko je vhodné konzumovať 3 – 4 krát do týždňa.
Čierna fazuľa patrí medzi „dobré“ komplexné sacharidy, zasýti na dlhšiu dobu a pozitívom je aj jej cena. Pomáha zlepšiť metabolizmus a pri rekonštrukcii svalovej hmoty. Fazuľa je významným zdrojom bielkovín a má nízky glykemický index. Ja som si ju zaradila medzi moje vlastné superfoods.