HISTAMÍN A CESTOVANIE – ČASŤ 3.

Cesta na Korčulu. Trošku sme sa domotali, lebo nás navigácia odnavigovala k inému trajektu ako sme potrebovali. Prichádzame do toho správneho mestečka, no na trajekt si ešte musíme počkať a už je naozaj veľa hodín a obaja sme celkom statočne hladní. A tak ideme do talianskej reštaurácie v prístave. Majú zeleninové rizoto. Fajn. Po celkom dlhom rozhovore s čašníkom o ingredienciách ho prináša. Veru nič moc. Čím viac turistické jedlo, tým horšie. Škoda. Snáď mi nič nebude.
Teplo, nič moc jedlo, nevyspatie vďaka hlučným susedom v Mostare…slabá bolesť hlava pretrváva. Magnézium to snáď zachráni. Nemyslím na to, vychutnávam si výhľad z trajektu. Prichádzame na Korčulu, do malého mestečka Kneže. Stretávame sa s Veselkou, ktorá nie je moc milá akonáhle jej povieme, že apartmán je tak o tri triedy nižšie ako vyzeral na fotkách a cena nezodpovedá kvalite. Stres, nedostatok spánku, hlad (rizota som zjedla asi 5 lyžíc) – bolesť hlavy pokračuje. No nič, dám si antihistaminikum, krátku prechádzku a spánok a zajtra bude hádam dobre. A je. Bohuvďaka. 🙂
histamín a cestovanie
Ďalšie dni na Korčuli si varíme naše klasické vegetariánske jedlá a šaláty. Rozhodli sme sa, že dovolenku strávime aktívne a nebude dlho vyspávať. Inak nielen pri HITke platí, že nie kvantita ale kvalita spánku je dôležitá. A tak vstávame o 6tej a chodíme na miestne trhy v meste Korčula na lokálnu sezónnu zeleninu a ovocie, cvičíme jógu alebo beháme, kým slnko ešte tak silno nepečie.
Jeden večer sme sa vybrali na večeru do najlepšie hodnotenej reštiky na Korčuli na tripadvisore. Tá je však beznádejne obsadená. Neva, vo vedľajšej reštaurácií si dáme morského vlka s grilovanou zeleninou. Ryby mám naozaj veľmi rada a tak si užívam, že tu si ich môžem dať bez obáv. Doma kupujem iba hlbokomrazeného bio lososa s voľného lovu, ktorého majú v obchode Bio Alej v Bratislave. Večera celkom dobrá a hlavne bez reakcie. Juhú.
histamín a cestovanie
Dni trávime pri bazéne a pri mori, plávame, čítame, hráme karty, rozprávame sa. Počas obeda sme vnútri, chránime sa pred slnkom. Na slnku som vlastne iba skoro ráno, keď si idem zaplávať do bazéna po rannej jóge a podvečer. Chránim šiltovkou a prírodným opaľovacím krémom, aby som zabránila pigmentácií, ktorá tiež súvisí s histamínom. Počas dňa ležíme pod slnečníkom. Ten manažuje môj manžel vo svojej dovolenkovej roli – shading solutions specialist. 🙂
Počas našich prechádzok po meste Korčula objavujeme rybí trh. Pecka. Predposledný deň sa vyberieme teda na nákupy a na obed si pečieme morského vlka s grilovanou zeleninou a zemiakmi. Všetko z trhov. Vy-ni-ka-jú-ce! A opäť bez reakcie.
Posledný deň. Vstávame 4.00, kedže trajekt odchádza 6.00. Kaša do nádobky zo sebou, dáme si ju trajekte. Sendviče tentokrát s mozarellou, uhorkou a šalátom do prenosnej chladničky a polospiačky môžme vyraziť domov.
Sme oddýchnutí, plní zážitkov a ja bez reakcií. No čo viac si môžem priať? 🙂
histamín a cestovanie

Hlavné rady pre histaminikov:

– pobalte si obľúbené suché ingrediencie, ktoré sa vám vždy na dovolenke zídu: ryža, pohánka, pšeno, quinoa, vločky, chrumkavé chlebíky…
– nekupujte konzervy, ale cícer či fazuľky v sklenených nádobách (nájdete v bio obchodoch)
– pesto sa vždy zíde, výborne dochutí jednoduché jedlá (nájdete v bio obchodoch)
– na cestu si radšej pobaľte sendviče (alebo iné jedlo do krabičky) ako by ste mali riskovať hľadanie reštaurácie po ceste, pri diaľnici (tam asi nič moc čerstvé nenájdete)
– z domu si vezmite aj zeleninu na prvé dni, možne nenarazíte hneď na mieste trhy a budete tak mať o starosť menej
– pozor na slnko, chráňte si hlavu a vitamín D „nasávajte“ v skorých ranných a neskorých poobedných hodinách. Počas obeda sa schovajte vnútri.
– nezabudnite na kvalitný (ideálne prírodný) opaľovací krém. Ja používam na tvár tento (viem, že je drahý, ale zloženie je dokonalé a jedine pri ňom sa mi nezhoršuje pigmentácia, tak som zainvestovala :D)
– rozprávajte sa s domácimi a nechajte si odporučiť reštaurácie s kvalitným jedlom
– nebojte sa pýtať na ingrediencie (to neplatí iba pri cestovaní)
– keď niečomu na menu nerozumiete, neriskujte, radšej googlite
Dúfam, že vám histaminikom tieto príspevky pomôžu vychutnať si naplno letné dovolenky. Prajem vám všetkým veľa radostných letných dní.
Saša.
PORADÍME VÁM S JEDÁLNIČKOM?

Leave a Comment