AKO SA ZBAVIŤ NADÚVANIA A PLYNNATOSTI

Nadúvanie je veľmi nepríjemná a život znepríjemňujúca téma, nielen pre histaminikov. Keď mi zistili histamínovú intoleranciu, nadúvalo ma dosť často. Mávala som aj bolestivé vetry, čo vie celkom slušne znepríjemňovať život. Dnes je to skoro rok, čo dodržiavam nízkohistamínovú diétu a nadúvanie úplne ustúpilo.

Nadúvanie nie je spôsobené HITkou, ale je jej častým príznakom. Trápi však kohokoľvek z nás a je spôsobené nadmerným hromadením plynov. Existujú princípy, na ktoré sa dnes pozrieme, ktoré vám môžu pomôcť zbaviť sa nadúvania.

Na začiatok je dobré pozrieť sa na samotnú príčinu. Nesprávna životospráva, príliš vysoký obsah cukrov v strave, prehĺtanie vzduchu pri jedle (rozprávanie pri jedle), vysoký obsah sodíka (balené polotovary, prílišné solenie, ohrievanie v mikrovlnke) v potrave či potravinové intolerancie.

Potraviny obsahujúce veľa vzduchu:
– bublinkové nápoje,
– pivo,
– šumivé vitamíny,
– zmrzlina,
– našľahaná pena,
– chrumky.

Ľudské telo častokrát nie je schopné stráviť niektoré zložené cukry v tenkom čreve, pretože nemá dostatok vhodných tráviacich enzýmov. Zdrojom veľkého množstva ťažko stráviteľných cukrov sú hlavne:
– strukoviny,
– brokolica, kapusta, karfiol, ružičkový kel,
– artičoky,
– hrozienka,
– cibuľa,
– sušené slivky,
– jablká.

Tieto cukry sa nemôžu dobre vstrebať, a tak sa k slovu prihlásia črevné baktérie, ktoré jedlo kvasia, čím vznikajú plyny. Zvyčajne ide o zmes oxidu uhličitého, kyslíka, dusíka, vodíka a metánu. Horšie zapáchajúce vetry obsahujú aj síru. Čo teda robiť, aby sme sa zbavili plynatosti?

1. Poradie jedál

Poradie jedál je taktiež veľmi dôležité. Napríklad, ak si dáte na večeru kuracie prsia s brokolicou a po večeri ako dezert čučoriedky, nie je to tá najsprávnejšia voľba. Prečo? Čučoriedky sú sami o sebe výborným antioxidantom a dávajú nášmu telu množstvo živín. Avšak skladajú sa z veľkej väčšiny z fruktózy a vody. Ak si ich dáte po bielkovine (kuracie prsia), ktorá je pre naše telo ťažšia na strávenie, cukor z čučoriedok skomplikuje trávenie prijatej večere.

Nehovorím samozrejme, aby ste nejedli ovocie vôbec. Jedzte ho ráno, na lačný žalúdok alebo samotné na desiatu jednotlivo alebo vo forme smoothie.

2. Pitie

Jeden z dôvodov plynatosti a nafukovania môže byť jednoducho to, že počas jedenia pijete príliš veľa tekutín. Stretla som sa už aj s teóriami niektorých žien, ktoré sa snažili schudnúť alebo nepribrať, že pred a počas jedla pili čo najviac vody/ inej tekutiny, aby sa cítili čo najviac plné a zjedli tak menej. Asi vám je celkom jasné, že toto nie je správny prístup. Čo sa v skutočnosti deje je to, že voda riedi žalúdočné šťavy v našom tele a teda je pre náš organizmus naopak náročnejšie stráviť prijatú potravu.

3. Probiotiká

Najlepšie, čo môžete pre svoj tráviaci trakt spraviť pri akýchkoľvek zažívacích problémov, je investovanie do kvalitných probiotík. Sú to prospešné mikroorganizmy, ktoré nastoľujú bakteriálnu rovnováhu v črevách, optimalizujú trávenie a redukujú nafukovanie.

Probiotiká sa prirodzene nachádzajú aj vo fermentovaných mliečnych produktoch – kyslé mlieko, kefír, jogurty, bryndza, kyslá kapusta či nakladaná zelenina.

4. Vláknina

Určite nie je žiadané, aby sa váš obed skladal iba z mäsa a zemiakov. Zelenina ako zdroj vlákniny, ktorá zohráva v našom trávení dôležitú úlohu na náš tanier jednoducho patrí. Ak však začínate so zdravým životným štýlom a začnete s nejakou „smoothie výzvou“, môže sa vám stať, že vás začne nadúvať. Vlákninu treba zaraďovať do jedálničku postupne, aby sme telu nespôsobovali zbytočné šoky. Zároveň naše telo začne potrebovať viac vody so zvýšeným príjmom vlákniny. Je potrebné dbať na dostatočnú hydratáciu pomedzi jedlá.

5. Pomoc z prírody

Môžete skúsiť malú lyžičku jablčného octu pred jedlom alebo ako súčasť šalátového dresingu (neodporúčané pre histaminikov, keďže ocot je zakázaná potravina a zatiaľ nemám odskúšané). Pri nafukovaní sa odporúča aj pitie čajov z mäty, feniklu, rumančeka alebo horca žltého, resp. malé množstvá zázvoru.

Tak toto sú moje tipy, ktoré vám dúfam pomôžu zbaviť sa nadúvania  a plynatosti. Ak máte aj vy nejaké osvedčené tipy či rady, napíšte do komentára. Budem sa tešiť.

PORADÍME VÁM S JEDÁLNIČKOM?

Leave a Comment