Vecičky do vašej špajzičky: 3. časť, Semená

Výber semienok

Semienka Chia

Tieto semienka nachádzajú obľubu u mnohých vďaka ich úžasným účinkom a všestrannému použitiu. Majú vysoký obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselín, ktoré majú protizápalové účinky a pôsobia blahodárne na našu pleť. Taktiež sú zdrojom železa a vápnika nevyhnutného na pevné kosti.

POUŽITÉ V RECEPTOCH

Tekvicové semienka

Sú zdrojom antioxidantov, ktoré prispievajú okrem iného aj ku krásnej pleti. Okrem toho obsahujú zinok potrebný k metabolizmu sacharidov, tukov aj bielkovín a mangán, ktorý prispieva k spevneniu kostí či regulácii cukru v krvi. Tekvicové semienka sa výborne hodia do šalátov, rizota a receptov z pohánky či quinoi. Dajú sa však výborne použiť aj pri pečení.

POUŽITÉ V RECEPTOCH

Ľanové semienka

Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, teda „dobré“ tuky, ktoré majú priaznivý vplyv na náš organizmus. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a priaznivému vplyvu na tráviaci systém sa tiež ľanové semeno považuje za vhodnú prevenciu proti rakovine hrubého čreva. Ľanové semienka sú známe svojimi účinkami pri zvyšovaní činnosti čriev, zápche, alebo pri zastavení hnačky. Viacero rôznych výskumov naznačuje, že dokonca môžu byť veľmi nápomocné pri liečbe, ako aj prevencii rakoviny.

POUŽITÉ V RECEPTE