Môj život s HIT

Histamínová intolerancia
Pred pár dňami som sa dozvedela, že mám histamínovú intoleranciu. HIT je ochorenie, ktoré vzniká v dôsledku zvýšeného histamínu v tele. Histamín a biogénne amíny sú prítomné v jednotlivých potravinách. Histamín sa odbúrava priamo v tráviacom trakte enzýmom diamínooxidáza (DAO). Množstvo alebo aktivita tohto enzýmu môže byť daná genticky. HIT vzniká pri nerovnováhe medzi príjmom a odbúraním histamínu v tele.
Niekedy som mala pocit, že som hypochonder a podľa toho, čo som si doteraz prečítala som neni sama. Moje prejavy sa rôznili, od žalúdočných až po búšenie srdca a nespavosť.
Musím priznať, že okrem toho, že ma to nemilo prekvapilo, som sa aj trochu nahnevala. Naozaj sa snažím zdravo, čerstvo, vyvážene stravovať…a zrazu toto. Avšak vysoký obsah histamínu neobsahujú len polotovary a zákusky, ale aj suroviny, o ktorých by ste to možno nikdy nepovedali. Cukinová polievka so špenátom – nič nezdravé na nej nie je. Akuráť špenát patrí medzi suroviny s vysokým obsahom histamínu. Arašidové maslo tiež. A zoznam pokračuje.
Po prvotnom šoku som si povedala, že fajn, dobre, že to viem. A tak, “hypochondria” skončila, urobím všetko preto, aby som množstvo a funkciu DAO v mojom tele zvýšila. A budem pomáhať aj ďalším, ktorý majú HIT.
Áno, prináša to mnoho obmedzení ako napríklad to, že sa musím (aspoň na čas) vzdať sushi, orechov či kakaa. Ale jesť nízkohistamínovo znamená jesť zdravo, čerstvo a dá sa to aj vyvážene a pestro. Žiadna nuda. Našla som tento naozaj kvalitne spracovaný zoznam potravín a ako sami vidíte je stále čo jesť. 🙂
A tak k naším označeniam vegetarian a vegan, pribudne označenie HIT. Idem sa pustiť do “researchu” a vymýšľaniu nových receptov. Držte palce! A budem sa veľmi tešiť, ak si niektoré z mojich receptov dáte aj vy. 🙂

Prvé HIT raňajky: Ovsená kaša s cviklou a jabĺčkom

HIT Cviklová ovsená kaša

Ingrediencie na 2 porcie:

1/2 cvikle
1 jablko
6 pl ovsených vločiek
2 pl ľanových semienok
2 pl chia semienok
2 čl masla
Ovsené vločky zalejeme v hrnci vodou tak, že jej je o niečo viac ako po vrch a pridáme maslo. Ak nie ste v úvodnej eliminačnej fáze HIT, kľudne môžte pridať mandľové maslo a tiež mlieko alebo rastlinné mlieko. V malej miske zalejeme chia semienka vodou a necháme nasiaknuť. Obsah hrnca privedieme k varu a ku koncu pridáme nastrúhanú cviklu a nabobtnané chia semienka. Kašu v miskách doplníme o nastrúhané jablko, ľanové semienka a môžme trošku dostadiť napr. ryžovým sirupom. Za 10 minút máme hotové výborné a zdravé raňajky. Dobrú chuť. 🙂
HIT Cviklová ovsená kaša

Leave a Comment