1 broskyňa
2 čl spiruliny
2 čl konopných semienok
2 čl ľanových semienok
2 čl javorového sirupu
200 ml vody
100 ml rastlinného mlieka
Všetko spolu zmixujeme. Ovocie môžeme nahradiť akýmkoľvek sezónnym ovocím.
Prečo spirulina?
Pred niekoľkými mesiacmi mi zistili histamínovú intoleranciu a odvtedy som v oblasti výživy ešte opatrnejšia ako kedykoľvek predtým. Každým dňom sa účím viac a viac počúvať, čo mi moje telo hovorí a ako sa cítim po ktorom jedle.
Za posledné mesiace som zistila, že okrem čerstvého ovocia, zeleniny, obilinín či semien je dôležité zaradiť do stravy aj množstvo korení (čierny kmín, kurkuma) a čerstvých byliniek (rozmarín či tymián) alebo cesnak, ktoré majú protizápalové účinky a pôsobia ako prírodné antihistaminikum.
Okrem toho som asi pred týždňom začala pridávať do smoothies aj spirulinu v organickej kvalite. Verte, neverte, už vnímam pozitívne účinky na prejavoch histamínovej intolerancie.
Spirulina však nie je len pre histaminikov. Je pre každého. A tu je niekoľko dôvodov prečo a pár slov o nej:
Zelenomodrá sladkovodná riasa, menom spirulina je známa už stáročia. Obsahuje najvyššiu koncentráciu proteínov zo všetkých rastlín, zeleniny alebo mäsa na gram váhy ako aj množstvo minerálnych látok a vitamínov, napr. B12, magnézium, železo a kalcium. Má protirakovinové účinky a pôsobí aj ako antioxidant. Navyše je veľmi účinná pri dodržiavaní redukčnej diéty, resp. pri chudnutí, pretože potláča chuť do jedla, no telu pritom dodáva všetky potrebné živiny.
…aby ste si ho mohli vytlačit a založiť do Vašej knižky receptov