Nový rok je čas, keď si mnohí z nás dávajú rozličné predsavzatia. I keď je podľa môjho názoru prechod na racionálny životný štýl postupným procesom, kedy krok za krokom zlepšujeme svoje stravovacie návyky, verím, že nový rok je dobrým medzníkom na nový štart.
U nás zmena prichádzala postupne a to kombináciou rastúcej záľuby v spoločnom kulinárčení a záujmu o zdravú výživu. V tomto príspevku sa vám pokúsim priblížiť náš koncept racionálnej výživy. Verím, že nasledujúce rady, ktoré boli pre nás kľúčové, pomôžu aj vám cítiť sa lepšie a šťastnejšie.
Práve čítam knižku „Cukor náš zabijak.“ Znie to hrozne, ja viem, ale niečo na tom bude, keď sa o tom toľko píše a hovorí. Sama som si to na sebe odskúšala a pre mňa najväčším zázrakom je, že mi úplne zmizli migrény. Mala som ich veľmi nepríjemné, to mi verte.
Nemusíte sa báť, že keď prestanete jesť cukor, nebudete mať radosť zo života. Práve naopak.
Dôležité je povedať, čo teda namiesto cukru. Nehovorím iba o zdravších alternatívach pri pečení, ale naozaj o znížení príjmu cukru počas bežných dní. Ovocie je zdravé a prospešné, avšak snažme sa ho jesť výlučne v dopoludňajších hodinách. Vylúčiť cukor vám pôjde oveľa ľahšie, ak nájdete čaro „dobrých tukov“ vo forme kokosového oleja, orechov či semienok.
V poslednej dobe počujeme veľa o celiakii, teda intolerancii na lepok. Okrem toho mnohí pozorujú tzv. citlivosť na lepok a po jeho vysadení zlepšenie trávenia. Niektorí hovoria, že pšenica je v dnešnej dobe šľachtená a obsahuje niekoľkonásobok lepku ako pred rokmi. Neviem, či sú tieto tvrdenia úplne presné, pšenice však jeme priveľa a pričasto. Čo s tým? Nemusíme nakupovať polotovary s nálepkami bezlepkové, namiesto toho môžeme pripravovať jedlá zo surovín, ktoré sú prirodzene bezlepkové. Je to napríklad pohánka, ryža natural, divoká ryža, pšeno, quinou či amarant.
K tejto rade netreba naozaj veľa písať. Väčšinou k takýmto produktom siahame kvôli nízkej cene a rýchlej dostupnosti. Ak sa však rozhodneme, že sa chceme vydať cestou zdravej výživy a múdro sa zásobíme dobrotami z prírody, takýmto produktom sa ľahko vyhneme.
Ak nemáte možnosť pestovať si sezónne ovocie a zeleninu sami, najlepšie je nakupovať na trhoch od malopodnikateľov.
Kvalitné oleje, ako olivový olej, maslo, kokosový olej nakúpite v dobrých supermarketoch či bioobchodoch. V bioobchodoch nájdete aj obilniny ako ovsenné, špaldové, pohánkové či ražné vločky, orechy, semiačka, amarant, quinou, ryžu natural, divokú ryžu a strukoviny.
Čo sa týka mliečnych výrobkov, odporúčam zakysané výrobky, ktoré sú pre nás ľahšie stráviteľné. Pri mäse a mliečnych výrobkoch je kvalita naozaj veľmi dôležitá. Preto odporúčam nájsť si dobrých farmárov cez internet alebo cez známych.
Tento bod vzbudzuje u mojich kolegov otázku, ako to stíham, že si každé ráno prinesiem do práce obed v krabičke. Práve tak, že stačí, že si deň vopred naplánujem, čo budem nasledujúci deň obedovať a ráno ma tých 15-20 minút nezabije. Najmä preto, že viem, čo dostanem „za odmenu“. Viem, že jem vyvážené jedlo pripravené z kvalitných surovín. V tomto bode by som vám odporučila kliknúť na
recepty a vybrala si niečo na inšpiráciu.