ROZHOVOR NA TÉMU HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA A ZDRAVÁ VÝŽIVA

Dnes sa rozprávame s Martinou Malou, ktorá pracuje v bio obchode Bio Alej. Má množstvo vedomostí o produktoch zdravej výživy a ich účinkoch na naše zdravie ako aj rád ako dostať HIT, ktorú sama má, pod kontrolu. V obchodíku nájdete množstvo nielen nízkohistamínového tovaru (napríklad aj hlbokomrazeného lososa z lovu), čajov či vhodných doplnkov výživy ale aj nízkohistamínové víno, ktoré “obdivujem” na fotke. 🙂 Príjemné čítanie.

1. Kedy Ti zistili HIT?

HIT mi zistili približne pred rokom a pol pri alergicko- imunologickom vyšetrení. Bola som si dať vyšetriť možné alergie, tie mi vyšli všetky negatívne, ale vyšla mi HIT..znížená funkcia DAO, presnú hodnotu si nepamätám.

2. Máš pocit, že si ju mala aj predtým ako Ti bola zistená?

Teraz som si istá, že HIT ma sprevádzala životom už určitý čas, aj keď ťažko povedať či tam bola skôr ako celiakia, ktorú mi diagnostikovali pred 3 rokmi… v období, keď som bola na tom zdravotne naozaj zle, podvýživa ako dôsledok črevnej malabsorpcie, zlé trávenie, chýbajúca menštruácia, padanie vlasov…atď. Nuž a celiakia mi bola zistená cca 2 roky potom čo sa mi “z ničoho nič” objavil uzlík na štítnej žľaze…moje telo išlo zrejme už dosť dlhý čas na dlh čo sa prejavovalo počas minimálne posledných 8 rokov rôznymi, podľa lekárov subjektívnymi príznakmi v rôznych telových systémoch…teda nielen na úrovni gastrointestinálneho traktu. Dnes mi to samozrejme dáva celé zmysel a už je to aj čierne na bielom, že to nebolo len v hlave .

3. Ako sa u Teba prejavuje?

Prejavy HIT u mňa sú rôzne, najčastejšie asi kožná reakcia na bruchu..svrbenie, urticaria, alebo červené fľaky. V minulosti problémy s dýchaním, svalová slabosť…ruky, veľká únava, búšenie srdca, bolesti hlavy, časté cca 3 dňové “virózky”…tieto príznaky sa dajú samozrejme pripísať aj na vrub celiakie, keďže sa hojne objavovali v období, keď som ju ešte nemala diagnostikovanú. Potom, čo som začala dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu, väčšina problémov zmizla a črevo (poškodenie MARSH 3A) sa v podstate dosť rýchlo zregenerovalo, čo zostalo boli občasné virózky a nastúpili práve problémy s kožou. A teda neskôr mi bola diagnostikovaná HIT. Tento fakt považujem za dosť zaujímavý…objavenie kožných príznakov, resp. HIT príznakov akoby nelogicky so zlepšením stavu môjho čreva…Takže moja otázka znie….nebola skôr nediagnostikovaná HIT a teda neustály zápal v tele a celiakia ako dôsledok oslabenej imunity? Ťažko povedať teraz, sú to len úvahy. Reťaz jednoducho pretrhla na najslabšom mieste jedného dňa. V každom prípade ma to naučilo jednu vec…komplexnejší pohľad, pozerať sa na telesné systémy v ich interakcii, nie oddelene:)

4. Povedala by si, že ju máš pod kontrolou?

Mám ju pod kontrolou?:) Viac menej áno. Stravou, cvičením, prácou s mysľou, meditáciou… Samozrejme aj  ja mám občas tzv. horšie dni, ale viem, že to je hlavne psychika…menej spánku, stres,  nespracované emócie a hup nejaký prejav je na svete. Keďže už nejaký čas sa zaoberám psychosomatikou, vidím, aké dôležité je mať v živote v rovnováhe všetky zložky ( bio-psycho-socio- spiritualnu) Často to býva práve až závažnejšie ochorenie čo nás prinúti urobiť si v živote dôležitú revíziu na všetkých úrovniach. Z funkčného hľadiska pri HIT je dobré pozrieť sa určite na črevný mikrobiom, zdravá črevná flóra, zdravá látková výmena je základom správne fungujúcej imunity. Toto je veľmi široká téma a dôležitá, ale o tom niekedy inokedy. Rovnako je dobré posilňiť pečeň, ak máme v tele zápal, zistiť pôvod. Niekedy skutočným pôvodcom problémov nie je ani HIT (trochu mám pocit, že sa stáva jednou z najčastejších diagnóz v súčasnosti), ale iné ochorenie… napr. mastocytóza. Tam treba trochu iný prístup..

5. Pracuješ v Bio obchode, kde je veľký výber vhodných potravín. Čo najčastejšie jedávaš?

Moja strava je 90 percent pripravená čerstvá v čase konzumácie, zvyšok predpripravená..tzn. upečený chlieb alebo koláč a následne zamrazený. Keď cestujem vypomáham si ryžovo gaštanovým suchárom s nejakým kvalitným tukom ( napr. ghee..skvelý zdroj vit. D, A, E, K ale aj protizápalovej kyseliny butyrovej) a zeleninou. Stravu mám ale pestrú, veľa zeleniny, rotujem ju a zásadne v bio kvalite, z obchodu alebo z našej záhrady… toto považujem za veľmi dôležité, minimalizácia chémie do tela (samozrejme aj cez kozmetiku, vzduch až tak neovplyvníme). Najčastejšie varím cuketu, karfiol, brokolicu, kapustu, mrkvu, cibuľu, patizón, fenikel, bok choi, čakanku, cviklu, tekvicu, batáty, na surovo sezónne šaláty. Snažím sa jesť čo najviac sezónne a lokálne . Z ovocia v lete broskyne, marhule, čučoriedky, černice, čerešne….množstvá nepreháňam. Jablká milujem, ale najlepšie tolerujem upečené alebo varené. Používam veľa čerstvých byliniek…koriander, petržlenová vňaťka, bazalka, rozmarín, tymián. Tulsi v lete do smoothie, alebo na čaj, pestujeme ju v záhradke. Dá sa však kúpiť aj v sušenom stave, aj u nás v obchode, alebo ako potravinový doplnok.  Je to skvelé antihistaminikum, rovnako ako prášok z moringy.

Zeleninu kombinujem s nejakou bezlepkovou obilninou..quinoa, pšeno, pohánka, ryža alebo zapečené batáty s prepeličími vajíčkami, zeleninové polievky s kokosovým mliekom a koriandrom sú moje obľúbené, raz týždenne mäso…pečený zajac alebo dusený, bio losos hlbokozmrazený, občas mám luxus čerstvo chyteného a hneď pripraveného kapra( moji najbližší sa o mňa starajú), z orechov tolerujem mandle…ostatné som vlastne ani neskúšala. Z mliečnych výrobkov jem pravidelne len kozí tvaroh v kombinácii s ľanovým olejom a semienkami. Nuž a skoro do všetkého dávam čerstvú kurkumu, to je môj top protizápalový agent.  Snažím sa, aby moja strava bola pestrá a obsahovala nutrične všetko potrebné pre telo.

6. Aké doplnky výživy odporúčaš?

Z doplnkov používam selén, vit. D, Natrium muriaticum (bunková soľ) a meď z bunkových solí, quercetín v kombinácii s vitamínom C, magnézium a rybí tuk s organicky viazaným jódom. Po mnohých rokoch som začala priberať a mám energiu. Už tri roky neberiem žiadne lieky okrem spomenutých doplnkov.

7. Máš nejakú univerzálnu radu pre histaminikov ako aj ľudí s rozličnými potravinovými intoleranciami?

Pri alergiách zistiť alergén, vynechať potravinu, pri intoleranciách rovnako upraviť stravu, zaradiť do jedálnička čo najviac nutrične hodnotných čerstvých pokrmov, veľa veľa protizápalových surovín, nejaké tie esenciálne doplnky ako som už spomínala… najmä vit. D, dopĺňať každodenne omega 3 nenasýtené mastné kyseliny v správnej forme správne probiotiká( keď je vyčistené črevo), vit. C, quercetin, selén, vit. B6, Mgn, Cu…všetky dostanete aj u nás. Jesť s mierou, počúvať svoje telo, ale keď už je vyčistené, aby sme sa vyhli alibizmu…keď je telo čisté a cíti sa dobre, niet dôvod plakať za starými časmi a my sa dokážeme krásne vyladiť na jeho potreby. Nájsť si vhodnú pohybovú aktivitu, v našom prípade viac anaerobnú ako silovú …plávanie, jóga, taichi, chôdza, rekreačná cyklistika, pravidelný pobyt v prírode …Ja odporúčam aj nejakú kreatívnu činnosť…arteterapia je úžasná a je zároveň aj prácou s našimi podvedomými obmedzujúcimi programami, veľmi nenásilná práca s mysľou, vrelo odporúčam. Nájdite si skupinu podobne “postihnutých” ľudí, zdieľajte, virtuálne či inak, informácie selektujte, toto je choroba s veľmi individuálnymi prejavmi, nedá sa zovšeobecňovať. To, čo tolerujem ja, nemusíte vy a naopak. Eliminačka je dôležitá časť naštartovania uzdravovania sa, postavte sa k nej poctivo. Veľa oddychujte a robte čo najviac to čo Vás teší . Za naozaj dôležité považujem konzumovať čo najviac produktov v bio  alebo farmárskej kvalite..minimálne zeleninu, ovocie, mäso, vajíčka..nehovorím to, aby som robila reklamu miestu, kde pracujem, ale preto, že je to moje presvedčenie a osobná skúsenosť zlepšenia zdravia. Na začiatku, kým sa jedálniček viac menej ustáli, treba viac plánovať  a odporúčam nenakupovať do zásoby, ale pokiaľ tá možnosť je, nakupovať v malých množstvách čerstvé veci denne.  Ja sa riadim tým, že všetko je umením kompromisu, a myslím, že naše zdravie zato stojí☺.

Ďakujeme Maťka 🙂

Leave a Comment