Raňajková ovsená kaša

Raňajková ovsená kaša

2 porcie

Príprava: 10′

Ľahká

Čo budeme potrebovať:

2-3 pl ovsených vločiek
2-3 pl pohánkových vločiek
2 pl ovsených otrúb
8 pl kokosového mlieka
1 hrsť hrozienok
1 hrsť mandlí
1 banán
1 nastrúhané jablko v šupke
1 pl kokosového oleja
1 čl domáceho orechového masla (arašidové/mandľové/kešu)
1 čl škorice
Raňajková ovsená kaša

Postup:

Do hrnca dáme vločky a ovsené otruby a zalejeme 400 ml teplej vody a pridáme kokosové mlieko. Zmes povaríme asi 10 minút na malom ohni. Pridáme nastrúhané jabĺčko, škoricu, orechové maslo a kokosový olej a povaríme ďalšiu minútku dve, kým sa maslo a olej nerozpustia. Kašu odstavíme zo sporáka a pridáme nasekané mandle, banán a hrozienka. Keď nemáme mandle, kašu ešte posypeme na sucho opraženými semienkami (tekvicové, slnečnicové…)
Odporúčanie:
Vločky (ovsené, špaldové, pohánkové, ražné, jačmenné) aj rastlinné mlieka (kokosové, mandľové, ovsené, špaldové, ryžové) striedame, aby sme z týchto skvelých surovín vyťažili pre náš organizmus čo najviac.
Raňajková ovsená kaša

Použité suroviny:

Ovsené otruby
Patria medzi potraviny s najvyšším obsahom rozpustných vláknin. Minimálna dávka vlákniny pre dospelého človeka je 22 – 30 g denne. Ovsené otruby majú aj vysoký obsah vitamínov skupiny B ako aj fosforu, horčíka, železa a zinku. Vytvárajú ochrannú vrstvu na sliznici žalúdka a čriev, pomáhajú črevnej peristaltike, čím chránia stenu čreva pred pôsobením prípadných škodlivých látok a splodín látkovej premeny. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, odstraňovať z organizmu žlčové kyseliny, toxíny a ťažké kovy a stabilizovať hladinu cukru v krvi.
Raňajková ovsená kaša

Leave a Comment