MOJICH 6 RÁD AKO DOSTAŤ HISTAMÍNOVÚ INTOLERANCIU POD KONTROLU

HIT mi zistili v marci tohto roku a odvtedy som si prešla rôznymi fázami. Najprv šok, potom prijatie, potom radosť zo zlepšenia, smútok z reakcií, opäť radosť so zlepšenia… A tak som sa rozhodla, že sa s Vami dnes podelím o to, čo sa mi za ten čas osvedčilo a čo funguje pre mňa.

1. Ako riešiť obedy v práci

Obedy sú pre mňa najväčšou výzvou, keďže som jedna z tých s kancelárskou prácou. Je celkom ťažké nájsť vyhovujúce menu. Ja som si napríklad varievala aj predtým ako mi zistili HIT, ale ohrievanie je neprípustné. A tak teraz vymýšľam jedlá, ktoré nemusím ohrievať, zasýtia, sú výživné a ešte mi aj chutia.  Keď si totiž jedlo dáme do chladničky a potom opäť ohrejeme, zvyšuje sa v ňom histamín, i keď prvotne bolo pripravené z nízko histamínových surovín. Pripravujem si teda šaláty alebo zdravé misky zložené napríklad z ryže natural, opečeného cíceru, zeleniny, semienok, orieškov či mozarelly alebo balkánskeho syru. Keďže si takéto misky uchovávam počas doobedia v izbovej teplote, syr si nechám v práci v chladničke a nakrájam si ho do misky až počas obeda. Čo sa týka mäsa a rýb, to si najviac pripravujem počas víkendov.

2. Pozor na kvalitu

Pri HIT je kvalita surovín kľúčová. Táto téma je v dnešnom svete naozaj dosť preberaná, veď vlastne zlá kvalita potravín, ktoré sa dostávajú na náš trh spôsobuje potravinové alergie a intolerancie. Preto – vyberajte si! Suroviny na domáce varenie aj reštaurácie. Pýtajte sa čašníkov či kuchárov na zloženie, použité suroviny či pôvod surovín. Nie je to hanba, je to Vaše právo, nemusíte sa cítiť trápne. Je to úplne normálne, postupne si v našich službách zvyknú.

3. Využite pomoc medicíny – DAOSIN

Nedávno som bola na kontrole znamienok u jednej úžasnej pani kožnej lekárky. Ani by ste neverili, ale s ňou som si neskutočne dobre pokecala na tému HIT. Poradila mi, že doplnok výživy DAO je naozaj dobré brať a to pravidelne, tesne pred jedlom. Pomocou tohoto doplnku sa nám zvýši hladina deaminooxidázy v tele, ktoré tak lepšie “zabojuje” s prijatým histamínom v potrave. Je to celkom jasné, veď si to človek prečíta na obale, ale nezabúdanie je oveľa ťažšie. Preto odporúčam budík. Ak chodievate na obed napríklad 12.30, 12.25. si nastavte budík na každý týždeň dopredu a je to.

4. Nepodliehajte panike

Určite sa vám stalo, že ste mali na niečo veľkú chuť alebo jednoducho nebolo čo si dať. Mne sa to stalo nedávno. Zima veľká, hlad ako vlk, tak som si povedala, že to dám. No a nedala…U mňa sa zvýšený histamín prejavuje hlavne svrbením tela a tým pádom slabým spánkom. 

Trvá to väčšinou dva dni, kým sa histamín z tela vyplaví a tak pijem veľa čistej vody, jem suroviny, ktoré sú úplná istota a zvýšim príjem vitamínu C. Vitamín C je prírodné antihistaminikum. Kamoška mi poradila rakytníkový olej. Obsah vitamínu C v plodoch rakytníka je až 25× vyšší ako v citrusových plodoch.

Najlepšie riešenie je mať vždy niečo dovolené v taške, pufované ryžové či špaldové chlebíky, oriešky či ovocie alebo zeleninu ako napríklad mrkvu alebo šalátovú uhorku. Aspoň niečo na zahnanie hladu. Takéto zásoby vám pomôžu, aby ste sa nedostali do beznádejnej situácie, keď si musíte dať niečo so zakázanou surovinou.

A nezabudnite – takýto “prešlap” si môžeme zobrať ako ponaučenie a ideme ďalej, s radosťou z dobrého jedla.

5. Pridávanie nových surovín do jedálnička

Ako iste viete, nízko histamínová diéta začína vylúčením z jedálnička všetkých surovín s označením 1 a vyššie. Jedlá si teda pripravujeme len zo surovín označených 0. Postupne po ustúpení prejavov ako bolesti žalúdka, hlavy, svrbenia pokožky či ekzému postupne môžeme pridávať suroviny s označením 1 a tak ďalej. Tu je veľmi dôležité dodržiavať pravidlo jedna nová surovina za 48 hodín. Len tak sa Vám poradí naozaj si odsledovať na čo ako reagujete. Veľmi sa mi osvedčilo zapisovanie si testovania.

6. Inšpirujte sa

Nízko histamínová diéta, musím uznať, nie je nič moc. No nezabúdajme si jedlo vychutnávať. Ja viem, pre tých z vás, ktorý ste teraz niekde v začiatkoch eliminačnej diéty to znie ako „mission impossible“, ale skúste to. Keďže v eliminačnej fáze je množstvo surovín naozaj obmedzené, o to viac si treba znovu vytvoriť pozitívny vzťah k jedlu. Ak máte radi sladké, spravte si na raňajky voňavú ovsenú či krupicovú (z ryžovej krupice) kašu, spravte si mrkvový koláč či cookies z vločiek s mandľovým maslom. Proste dajte jedlu šancu, aby Vám opäť robilo radosť.

Mňa ako blogerku a výživového poradcu vymýšľanie nových receptov veľmi baví. Kým mi zistili HIT, experimentovala som v kuchyni s nadšením  s rôznymi indickými koreniami. No a tomu je koniec…aspoň na čas. Ale každý koniec je nový začiatok. Objavujem čaro byliniek a HIT dáva mojej kreativite celkom zabrať. Ale všetko sa dá. Paradajková omáčka sa dá nahradiť paprikovou či cukinovou. Pesto sa dá spraviť z mandlí či kešu s bazalkou, kakao sa dá nahradiť karobom. Dnes nájdeme na internete kopu inšpirácie. Inšpirujte sa a modifikujte podľa toho, čo sedí Vám a čo máte radi.

A tak vám chcem na záver popriať veľa síl, odhodlania a pozitívnej energie. Teším sa na Vaše skúsenosti a feedbacky a držím palce! 

PORADÍME VÁM S JEDÁLNIČKOM?
Showing 11 comments
  • Maria
    Odpovedať

    Super Saška! Som vďačná, že netrpím HIT, ale teším sa, ako vyskúšam niektoré z tvojich typov a obohatim takto náš domáci jedálniček, ktorý je kvôli nášmu uponáhľanému životu pomerne jednotvárny.

    • Emilia
      Odpovedať

      Úžasný článok👍 v piatok idem na gastro na hadicu podozrenie na hit tak už trochu sledujem čo a ako dúfam že to dopadne dobre a keď sa potvrdí hit tak budem si vyvárať🤣🤣🤣🤣🤣

  • Veve
    Odpovedať

    dobrý večer, práve mi čerstvo diagnostikovali HIT a chcem sa poradiť: píšete o potravinách kategórie 0 a 1, prosím Vás, ktoré to sú? ďakujem

    • Zhravo
      Odpovedať

      Ahoj Veronika, existuje niekolko zoznamov potravin, ktore su oznacene od 0 po 3, s tym, ze 0 su oznacene potraviny s najnizsim obsahom histaminu a 3 potraviny s najvyssou. Ja osobne sa riadim svajciarskym zoznamom: http://www.mastzellaktivierung.info/downloads/foodlist/71_FoodList_SK_alphabetic_withCateg.pdf
      Odporucam si pozriet aj vysvetlivky, ktore su uvedene hned na prvej strane (niektore potraviny mozu mat napr.nizky histamin ale su oznacene L, co je liberator – uvolnovac histaminu) a tiez viest si dennik, v ktorom si budes znacit svoje reakcie, kedze kazdy reaguje na rozne potraviny rozne.
      Drzim palce a ak by si potrebovala dalsie rady, ozvi sa kedykolvek. 🙂

  • Michaela
    Odpovedať

    Dobrý deň, viete mi povedať o potravinách 0,1? Tiež mi to zistili, pred 2 dňami.

    • Zhravo
      Odpovedať

      Ahoj Michaela, pisem to iste ako Veronike dolu: existuje niekolko zoznamov potravin, ktore su oznacene od 0 po 3, s tym, ze 0 su oznacene potraviny s najnizsim obsahom histaminu a 3 potraviny s najvyssou. Ja osobne sa riadim svajciarskym zoznamom: http://www.mastzellaktivierung.info/downloads/foodlist/71_FoodList_SK_alphabetic_withCateg.pdf
      Odporucam si pozriet aj vysvetlivky, ktore su uvedene hned na prvej strane (niektore potraviny mozu mat napr.nizky histamin ale su oznacene L, co je liberator – uvolnovac histaminu) a tiez viest si dennik, v ktorom si budes znacit svoje reakcie, kedze kazdy reaguje na rozne potraviny rozne.
      Drzim palce a ak by si potrebovala dalsie rady, ozvi sa kedykolvek. 🙂

  • Eva
    Odpovedať

    Nakoľko som alergik (celoročná peľová alergia spojená so skríženou potravinovou alergiou) a už nejaký čas aj HIT, potešila som sa článku s radami. U mňa sa mierna reakcia prejavuje pálením či svrbením pokožky tela, no najčastejšie ekzemom, ktorý začína na očiach a pri väčšom prešľape pokračuje dákej na tvári,
    Žiaľ, zoznam mám ešte kratší, ako je v radách, nemôžem žiadne orechy, ryby a už vôbec surovú zeleninu ako mrkva, zeler, petržlen, žiadne ovocie so šupkou… nedávno som si dala zemiakový prívarok a zabudla na okyslenie jedla, do pár hodín svrbenie očí a ráno výrazný ekzém.
    Ale aj tak ďakujem za praktické rady, tiež jedávam veľmi jednoduché šaláty, jedlo neprihrievam a v záchvate hladu začínam kúskom zdravého pečiva s olivovým olejom. Za ten čas premyslím, čo budem jesť 😉

    • Veronika Beňadiková
      Odpovedať

      prosím vas a kde vam spravili vysetrenie na HIT viete poradit? imuno – alergo nerobia a ja by som sla aj do sukromnej len neviem kam kde je to najlepsie..ak viete poradte..dakujem
      veronika

      • Zhravo
        Odpovedať

        @Evka ospravedlnujem sa za neskorsiu reakciu, nevsimla som si Vas komentar. Cerstvu rybu netolerujete? Ak nejete vobec ziadne ryby, odporucala by som suplementovat omega 3.

  • Zhravo
    Odpovedať

    Dobry den Veronika,
    Mna otestovali nahodne popri testovani na ine alergie aj na HIT, ale ked to vas lekar nerobi, skuste sukromnu kliniku assiduo.sk
    Bola som tam na SIBO teste. Drzim palce!

  • Dominika
    Odpovedať

    Dobrý deň 🙂
    chcela by som sa opýtať nakoľko mám čerstvo diagnostikovanú histaminku. Ten zoznam potravín, ktorý ste priložili v prílohe v roku 2018 je aktuálny ?
    Ďakujem krásne ?

Leave a Comment