Dobré vs. zlé sacharidy

Sacharidy (cukry) sú v prírode najrozšírenejšou organickou látkou a náš organizmus ich potrebuje ako zdroj energie. Podstatné je, aké druhy sacharidov máme jesť, aby sme boli plní energie a nie naopak.
Zlé sacharidy sú tie jednoduché. Ich prílišnou konzumáciou si môžeme spôsobiť mnohé problémy, vrátane cukrovky či obezity. Do krvi sa vstrebávajú veľmi rýchlo a okamžite sa začne vylučovať hormón inzulín. Tento hormón je prezývaný hormón hladu, kedže sa stará o to, aby naša hladina cukru v krvi opäť klesla. Tento stav opätovne vyvolá pocit hladu a tak hladina glykémie kolíše. To má za následok známe útlmy počas dňa a samozrejme priberanie.
Dobré sacharidy sú naopak tie komplexné, alebo zložené. Prijímame ich vo forme celozrnných výrobkov, obilnín, strukovín, ovocia a zeleniny. Rozkladajú sa pomaly, ich štiepenie trvá dlhšie a tak znamenajú dlhší pocit nasýtenia. Majú zložitú štruktúru, ako hovorí ich názov a naše telo teda na ich štiepenie musí vydať určitú energiu. Pozor, nie sú to tie známe keksíky z reklamy! 🙂
Dobré sacharidy obsahujú vlákninu, ktorá je veľmi dôležitá pre správne trávanie, čistenie čriev a detoxikáciu nášho tela.
V našej kuchyni má miesto najmä veľké množstvo zeleniny, ktoré konzumujeme v surovom stave, pripravené na pare alebo vo forme krémových polievok. Ovocie jeme najmä v doobedných hodinách, pridávame si ho do raňajkovej kaše alebo si ho vychutnávame vo forme obľúbených smoothies.
Strukoviny ako šošovica, cícer alebo fazuľa majú okrem úžasných vlastností všestranné využitie v kuchyni. Dajú sa kúpiť v suchej forme alebo v konzervách. Ak sa rozhodneme pre suchú formu, je potrebné strukoviny (okrem šošovice) až na 4-6 hodín namočiť. Treba na to myslieť pri plánovaní a organizácii prípravy jedál.
Šošovica
Z obilnín veľmi radi používame ryžu natural, quinou a pohánku, ktorá je prirodzene bez lepku. Do raňajok a do smoothies používame ovsené, špaldové či jačmenné vločky.
Čoskoro vám prinesieme “seriál” zameraný na nakupovanie zdravých surovín a ich využívanie v kuchyni.

Leave a Comment