6 AJURVÉDSKYCH PRINCÍPOV NA ZLEPŠENIE TRÁVENIA

5000 rokov stará indická veda Ajurvéda učí, že naše zdravie závisí od našej schopnosti stráviť všetko čo prijmeme. Nehovorí iba o jedle a nápojoch, ale aj o zážitkoch, emóciách a dojmoch, ktoré prijímame prostredníctvom našich zmyslov. Agni v sanskrite znamená „tráviaci oheň“, ktorý rozkladá jedlo a ďalšie prijaté veci, pričom vstrebáva to, čo je pre nás užitočné a vylučuje zvyšok.

Keď je naše agni silné, vytvárame si zdravé tkanivá, eliminujeme odpad efektívne a vytvárame si tzv. ojas. Ojas predstavuje silu, ktorú vnímame ako jasné vnímanie, silnú imunitu a fyzickú silu. Naopak, ak je naša agni oslabená kvôli nesprávnemu stravovaniu, návykom či negatívnym emóciám, v tele sa nám môžu kopiť toxíny. Z pohľadu ajurvédy tieto nakopené zvyšky toxínov môžu spôsobovať choroby. 

Možno ste si na našom blogu všimli príspevky o histamínovej intolerancii, ktorá je v dnešnej dobe tak povediac „v kurze“. Zistili mi ju pred rokom, kedy som sa začala venovať jóge, meditácií a princípom tzv. „clean eating“, čo sa dá voľne preložiť ako čisté stravovanie. Po úvodnej eliminačnej diéte som stratila množstvo svalovej hmoty ale aj energie ale aj radosti z dobrého jedla. Kedysi som vnímala jedlo len z pohľadu kalórií a pomeru makro živín, teda koľko sacharidov, tukov a bielkovín prijímam. Avšak čím viac sa učím o jóge a ajurvéde, tým viac zisťujem aká múdra je táto veda a koľko sa v mojom živote vďaka nej zmenilo. Okrem toho, že sa mi v priebehu posledného pol roka podarilo nadobudnúť späť stratenú svalovú hmotu, zlepšilo sa mi trávenie, stav pokožky a vlasov. No a v neposlednom rade vnímam pozitívny – nemerateľný dopad na svoju vnútornú vyrovnanosť. 

Chcela by som teda s vami dnes podeliť o niekoľko princípov, ktoré mi pomáhajú v boji s HITkou, udržiavaním fungujúceho trávenia a zlepšujú imunitu a vnútornú vyrovnanosť.

1. Pravidelný pohyb

Niekoľko ranných pozdravov slnku vás príjemne zahreje a ponaťahuje poskracované šľachy. Počas jógy masírujeme naše vnútorné orgány, čo pomáha správnej peristaltike čriev, nadobúdame silu, pružnosť, zlepšujeme držanie tela a učíme sa správne dýchať. Jóga a meditácia sú zároveň úžasnou mentálnou očistou v tomto dnešnom uponáhľanom svete.

Po jedle si dajte krátku 15 minútovú prechádzku. Nedávny výskum americkej asociácie „Diabetes care“ ukázal, že 15 minútová prechádzka po každom jedle pomáha kontrolovať výkyvy cukru v krvi. Tieto krátke prechádzky rovno po jedle sú efektívnejšie ako nepravidelné dlhé prechádzky.

2. Pitný režim

Pite medzi jedlami, nie počas jedla. Teplota nápoja je veľmi dôležitá, nepite príliš studené alebo príliš horúce tekutiny. Tak akurát je nápoj v izbovej teplote. Ak chcete podporiť detoxikáciu a metabolizmus, pridajte citrónovú šťavu, zázvor a/alebo kajenské korenie.

Viac sa dočítate TU.

3. „Čisté stravovanie“

Zásady ajurvédy hovoria aj o tom, že nie je dôležité počítanie kalórií alebo koľko gramov sacharidov, tukov či bielkovín zjeme, ale to, ako naše telo trávi jednotlivé suroviny a jedlá. Napríklad, ak si dáte na večeru kuracie prsia s brokolicou a po večeri ako dezert čučoriedky, nie je to tá najsprávnejšia voľba. Prečo? Čučoriedky sú sami o sebe výborným antioxidantom a dávajú nášmu telu množstvo živín. Avšak skladajú sa z veľkej väčšiny z fruktózy a vody. Ak si ich dáte po bielkovine (kuracie prsia), ktorá je pre naše telo ťažšia na strávenie, cukor z čučoriedok skomplikuje trávenie prijatej večere.

Ďalším dôležitým krokom je zjednodušenie jedálnička. Pripravujte si jedlá tak, aby ste svojmu telu trávenie zjednodušili. Rešpektujte svoje trávenie, je to komplexný proces.

4. Vláknina

Vláknina je ďalšou dôležitou zložkou našej stravy. Nemá žiadne kalórie, no pomáha nám k pocitu nasýtenia. Okrem toho vytvára dynamický pohyb v našich črevách čím vyplavuje z tela odpadové látky a tiež napomáha lepšiemu vstrebávaniu živín. Vlákninu získavame najmä z celozrnnej rastlinnej stravy (obilniny, ryža natural, semienka…) a zo zeleniny a ovocia.

5. Množstvo jedla

Ak zjeme viac jedla ako dokáže naše telo stráviť, začne produkovať viac kyseliny, ktorá môže spôsobovať nevoľnosť. Okrem toho tráviace enzýmy pravdepodobne nebudú schopné úplne jedlo rozložiť, čo spôsobuje plynatosť, nafukovanie a opäť nevoľnosť. Ajurvéda odporúča nasýtenie do dvoch tretín, aby sme nášmu telu dali dostatočný priestor na strávenie prijatej stravy.

Jednoduchý spôsob odmerania si akurátneho množstva jedla je nasledovný: spojte si ruky dokopy tak, že sa dotýkajú formujúc tvar misky. Dve takéto misky predstavujú odporúčanú porciu. Ak zjete menej, váš apetít je nižší, čo je samozrejme v poriadku.

6. Negatívne emócie a trávenie

Určite ste si všimli, že emócie majú vplyv na chuť do jedla a trávenie. Ak máte depresiu, môže vás trápiť pálenie záhy alebo vás môže opustiť chuť do jedla, ak ste smutní. Výskumy hovoria, že stres asociovaný s nespracovanými negatívnymi emóciami môže brániť prirodzenému tráviacemu procesu a môže viesť k chronickým tráviacim problémom.

Máme naozaj len jeden mozog? Na túto otázku by sme, samozrejme, odpovedali áno. No v našom tele je aj ďalší nervový systém, ktorý má takú rozsiahlu sieť nervových buniek, že ho niektorí vedci nazvali „druhý mozog“. Je to črevný alebo enterický nervový systém (ďalej len ENS) a nachádza sa najmä v brušnej dutine.

Funguje samostatne aj v spolupráci s mozgom v našej hlave. Ak sa napríklad nachádzame v situácii, ktorú vyhodnocujeme ako stresovú, signály z nášho mozgu pozmenia nervovú funkciu medzi žalúdkom a pažerákom čoho výsledkom je pálenie záhy.

Tým, že sa naučíme zvládať stres a uvoľňovať emocionálne napätie, pomôžeme nášmu tráviacemu traktu pracovať prirodzene a efektívne.

Dúfam, že vám tieto princípy pomôžu, či už chcete nadobudnúť zdravšie stravovacie návyky, bojujete s histamínovou či inou intoleranciou alebo chcete zhodiť pár kíl a zlepšiť stav vášho trávenia.

Ako vždy sa poteším vašim komentárom či otázkam.

PORADÍME VÁM S JEDÁLNIČKOM?
Showing 2 comments
  • Stuli
    Odpovedať

    Veľmi fajn članok, akurát mám jednu výhradu: pri HIT sa citrusy neodporúčajú

  • Zhravo
    Odpovedať

    Ďakujem pekne Stuli. Čo sa tyka citrusov, tak áno. Avšak samozrejme je dôležité množstvo suroviny a vitamín C pôsobí ako prírodné antihistaminikum, takže malé množstvo citrónovej šťavy pri ustálenom stave HIT by podľa mňa stálo za to odskúšať. Mne ososbne vôbec neškodí.

Leave a Comment